El cas d’èxit que tractem en aquest article és el d’una dona que va ser atesa el març del 2019 i que presentava una patologia de les que s’acostumen a aguditzar a la primavera: els mals de cap.
Aquesta dona patia crisis de mals de cap, de manera regular, cada 3 mesos. Però quan va arribar a consulta, el març del 2019, aquestes crisis li agafaven pràcticament cada dia i li duraven entre 4 i 5 dies. Quan tenia les crisis de mal de cap, presentava fotofòbia, tenia la sensació de tenir una corona de punxes clavada al cap, es notava com una descàrrega, molta calor a la cara, que se li posava vermella, i els ulls li quedaven secs.
Més enllà del mal de cap, també es notava dolor sota el pit esquerre i li agafaven rampes en aquesta zona. Així mateix, quan arribava el bon temps, també li acostumaven a agafar rampes a les cames.
Mentre ens explicava tot això en la primera sessió, la dona verbalitzava que se sentia estranya, perquè sempre tenia una cosa o una altra i els dolors mai eren a la mateixa part del cos, sinó que anaven variant. Les persones del seu voltant, que no entenien el que li passava, la jutjaven, pensant que sempre havia de tenir algun mal i algun motiu per queixar-se, i fins i tot ella mateixa ens explicava això dels seus dolors variants amb certa vergonya, perquè no eren uns dolors fixos, com ella i el seu entorn pensaven que haurien de ser.
A nosaltres, però, tota aquesta informació ens permetia compondre millor el puzle i comprendre, tal com ho veu la Medicina Tradicional Xinesa, que el que li passava a aquesta dona estava relacionat amb el fetge. I com que el fetge és un òrgan relacionat amb la primavera, era normal que les crisis de mal de cap se li aguditzessin durant el mes de març (primavera). També era normal que sempre tingués una cosa o altra i que els dolors es presentessin en diferents parts del cos i combinats amb rampes, ja que es comportaven movent-se internament d’un lloc a un altre, com ho fa el vent (típic de la primavera). Finalment, també era normal que tingués dolor sota el pit esquerre, ja que és la zona dels hipocondris, que estan lligats al fetge. Així que, per a nosaltres, érem davant d’un cas en què tot encaixava!
Des de la primera sessió, vam començar a treballar, per tant, equilibrant l’energia del fetge i reduint el “vent intern”. Un dels punts escollits va ser HEGU. Quan la dona va venir a la segona sessió, una setmana després, ens va explicar que es notava el cap “borratxo”, però que ja no li feia tant mal, que el dolor de sota el pit esquerre havia desaparegut i que ja no se sentia tampoc tan cansada. Es va mantenir així fins a la tercera sessió, i després va poder deixar la medicació que prenia per controlar els mals de cap. Un mes i mig després d’haver iniciat el tractament, ens va manifestar que sentia que havia sortit de l’espiral dels mals de cap i que el motiu pel qual havia vingut a tractar-se havia quedat resolt, de manera que ja va poder ser donada d’alta.